Árnyék Trikolór

Kiss Házi Sajt Manufaktúra

5516 Körösladány, Batthyány u. 27.
www.kisshazisajt.hu

Hírek

Válasszon oldalt!
3. 2. 1.

Erdély 2011. március 6-12.

2011-08-18 20:43:01

Letölthetőek az idei márciusi látogatásról készült újságcikkek.


Csatolt fájl(ok):

Erdély 2010. november 16-20.

2011-08-18 20:15:06

2010. novemberében először volt alkalmunk Erdélybe látogatni. A helyi gazdákkal szervezett találkozón szakmai beszélgetést folytattunk a sajtok érlelési módjairól. A munka mellett sok remek emberrel volt szerencsénk találkozni, sok emberséget tanultunk, és barátságokat kötöttünk. Köszönjük, hogy ott lehettünk!

A találkozásról készült riportok megtekinthetőek az alábbi címeken:

http://tudositok.hu/1232/video/Peneszes_egzisztencia

http://premier.mtv.hu/Hirek/2010/11/25/19/Biosajt_Erdelyben.aspx


Csabai sörfesztiválon készült videó (2010. június 12.)

2011-08-18 20:10:59




Sajtkultúránkért-Közös Pont civil hírlap cikke

2011-07-26 18:35:58

Közös Pont civil hírlap (2010. március) - Bemutatkozó rovat

Sajtkultúránkért

Míg a sajtfogyasztók nagy részének még mindig a trappista és az ementáli sajt jelenti a világot, egyre többen keresik a vidéki manufaktúrákban készült kézműves termékeket. Cégét, a körösladányi Kiss Házi Sajt Manufaktúrát a tulajdonos, Kiss Ferenc mutatta be röviden és beszélt arról, hogyan lehet a vásárlók kedvében és feléleszteni hazánk sajtkultúrájának nemes hagyományait.


A családi sajtmanufaktúrában, ahol a szülők a gyerekekkel együtt dolgoznak, a különféle sajtokon kívül tehéntejből készült írót, túrót, tejfölt és vajat is készítenek. Jó minőségű és ízletes termékeiknek köszönhetően kialakult vevőkörrel rendelkeznek a békéscsabai vásárcsarnokban és a gyulai piacon, 2009 szeptemberétől pedig a békéscsabai Széchenyi Liget szombatonkénti vásárán is megjelennek sokféle, egyedi ízesítésű és finom sajtkészítményeikkel.

A piacon való megjelenésben milyen újdonsággal rukkolnak elő az idén?
Egy különleges bemutatkozásra nyújtott lehetőséget a március 6-i Ligeti Vásár színes programokkal kísért évadnyitó ünnepsége: a gomolyasajt készítés rejtelmeibe sikerült beavatni az érdeklődő vásárló közönséget. Sokan voltak kíváncsiak erre a folyamatra, hiszen nagyanyáink még igen, ám anyáink már nincsenek birtokában a sajtkészítés tudományának. Ezt volna jó helyreállítani az ismeretek átadásával, egy-egy sajtféleség elkészítésének bemutatásával, amire módot kínál alkalmanként a Ligeti Vásár.

Van-e érdeklődés a sajtkészítés tudnivalói iránt?
A sajtkészítés az utóbbi évtizedek alatt, sajnos, méltatlanul feledésbe merült. Ma Magyarországon a sajtkészítők száma a 100-at sem éri el. Biztató jel azonban, hogy egyre többen kezdik megtanulni és elkezdik előbb hobbi szinten majd, ha szívvel-lélekkel csinálják, megélhetéssé válhat. A saját példámat tudom elmondani. Én Franciaországban tanultam ki a mesterséget. A szüleim rendszerváltás után visszaadott birtokain kezdtünk el gazdálkodni és a tevékenységünket kiegészítettük a szarvasmarha tenyésztéssel. A tej csökkenő felvásárlási ára miatt született meg a döntés, hogy feleségemmel együtt itthon dolgozzuk fel a tejet és készítünk sajtot belőle. A Szent István Egyetem Élelmiszeripari Karát negyven évesen végeztem el, mint élelmiszeripari mérnök és ma már Budapesten, a Corvinus Egyetemen vendégoktatóként tanítom is a szakma rejtelmeit.

Milyen sajtkészítményekkel járnak a vásárlóik kedvében?
Különféle ízesítésű sajtokat készítünk, igen kedveltek a rozmaringgal, a kakukkfűvel fűszerezett termékeink, de a szarvasgombás, a lilahagymás, a fokhagymás sajtok is egyre keresettebbek. A vásárlók egy része keresi a francia típusú penészes sajtokat, ezeket egyelőre még kevesen keresik itthon, de vannak visszatérő vevőink, akik a faszénen füstölt fűszeres sajtokat vagy a penészen érlelt ladányi büdöskét keresik.
Örömmel tapasztalom a sajtkészítményeink iránti növekvő keresletet, igyekszünk is mindig jó minőségű, ízletes terméket nyújtani és széles választékot biztosítani a vásárlóinknak. Véleményem szerint az olcsó, ipari sajtok fogyasztásának „ára van” és az abból fakad, hogy sokszor olyan technológiával készülnek ezek a termékek, ami nem tesz jót az egészségnek.

A jövőre vonatkozó terveik közül melyek a legfontosabbak?
Jó látni azt, hogy a társadalmunk már ébredezik és egyre több ember odafigyel arra, hogy egészséges táplálékot fogyasszon. Ezt a folyamatot kívánom én is segíteni a magam módján, és életre hívtam a Magyar Sajtkészítők Kézműves Céhét, amely a sajtmanufaktúránkkal együtt öt alapító tagot számlál, nagyobbrészt a volt tanítványaim vannak közöttük.
Célunk a minőségi, tartósítószer- és adalékanyag-mentes sajtok készítése és választékos kínálattal annak a folyamatnak a támogatása, ami segíti a sajtkészítmények méltó helyének kialakítását a magyar gasztronómiában.
Példamutató összefogással fontos feladatnak tekintjük hazánk sajtkultúrájának megalapozását – felélesztve ennek nemes hagyományait, többszintes szakmai képzési rendszer létrehozását, valamint egy olyan rendszer kidolgozását, amely bevezeti a védjegyet és a speciális termékek eredetvédelmét hivatott szolgálni.
Nem utolsó sorban, céljaink között szerepel a magyar gomolya védett termékké nyilvánítása.

Piskolty Tiborné


Új Bor és Sajt Fesztivál 2010.

2011-07-26 15:32:34
Új Bor és Sajt Fesztivál 2010.

Letölthető a tavalyi fesztivál hivatalos lapja, amelyben egyebek mellett az elmúlt évek díjazott pincéinek és sajtkészítőinek nevei is olvashatóak.


Csatolt fájl(ok):
Kiss Házi Sajt Manufaktúra, Körösladány